Wednesday, 26 March 2008

Belgen stellen perceptie rond vervroegd pensioen bij

De studiedienst van de Vlaamse regering geeft een overzicht van feiten en percepties over pensionering. Wat blijkt? Belgen stellen hun verwachting bij ten aanzien van vervroegde pensionering: stilaan komt het besef dat men langer zal moeten werken.

Enkele interessante vaststellingen uit het rapport Het gewicht van de pensioenen - Feiten en percepties:

  • Belgen leven steeds langer: bij de mannen steeg de levensverwachting tussen 1950 en nu met 14 jaar, bij vrouwen met 15 jaar. Men is gezonder en beter geschoold.Toch daalde – in dezelfde periode – de gemiddelde effectieve leeftijd waarop Belgen de arbeidsmarkt verlaten met bijna zes jaar bij de mannen en met iets meer dan drie jaar bij de vrouwen. Dit is geen typisch Belgisch verhaal, het fenomeen doet zich ook voor in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
  • De werkzaamheidsgraad bij 55-plussers ligt anno 2006 in België (32%) en in Vlaanderen (34,4%) lager dan gemiddeld in andere Europese landen. Ondanks een lichte inhaalbeweging is hij nog 18 procentpunten verwijderd van de Lissabon-streefnorm (50%). Mannen, zelfstandigen en ambtenaren werken het langst. Vooraleer effectief met pensioen te gaan, komen oudere werknemers vaak (gewild of niet) in andere stelsels terecht (arbeidsongeschiktheid, brugpensioen, werkloosheid).

    Klik hier voor het volledige artikel (bron: HR Square)

    Meer informatie? Surf naar http://aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/2007-11-svr-rapport-2007-4.htm. U kunt het volledige rapport downloaden of gratis bestellen via Publicaties Vlaanderen.

No comments:

 
Add to Technorati Favorites