Tuesday, 4 March 2008

Eén job op vijf blijft leeg

Van alle jobaanbiedingen die bij de arbeidsdienst VDAB worden gemeld, raakt 20 procent - of één op de vijf - niet ingevuld, bij gebrek aan geschikte kandidaten. Van onze redacteurDe spanning op de Vlaamse arbeidsmarkt tussen het hoge aantal vacatures en het slinkende aantal kandidaat-werkzoekenden wordt steeds nijpender. Dat leert een analyse van de meest recente werkloosheids- en vacaturegegevens van de arbeidsdienst VDAB.

1. VEEL JOBS
In januari werden bij de VDAB in totaal 26.210 nieuwe vacatures gemeld. Dat waren er 13 procent meer dan in dezelfde maand van het al sterke arbeidsjaar 2007. Daarbovenop waren er in januari 57.432 opdrachten voor uitzendwerkers. Eind januari stonden er in Vlaanderen 42.413 jobs 'open'. Ter vergelijking: in januari vorig jaar waren er dat 35.087. Het aantal openstaande jobs is dus flink toegenomen. Nog een indicator: uit een studie door het dienstenbedrijf SD Worx blijkt dat er vorig jaar in de Vlaamse kmo's (tot 100 werknemers) 3,4 procent jobs zijn bijgekomen. In Limburg ging het zelfs om een toename met 4,8 procent.

2. TE WEINIG KANDIDATEN
Volgens de VDAB is het zgn. vervullingspercentage teruggevallen tot 80,8 procent. Dat percentage meet hoeveel van de aangeboden vacatures worden 'ingevuld' met een kandidaat. Anders gezegd: voor bijna 20 procent van alle vacatures, of één job op de vijf, vinden de werkgevers geen (geschikte) kandidaten. Ze blijven leeg.Dat percentage lag in de vorig jaren een stuk hoger, tussen 85 en 88 procent (periode 2005-2007). Het is dus een stuk lastiger geworden voor bedrijven om werknemers te rekruteren. En dat geldt niet alleen voor hogergeschoolden. Het laagste percentage ingevulde jobs is voor die vacatures waarvoor geen of alleen lage diplomavereisten worden opgegeven: 78 procent.In enkele regio's is de schaarste op de arbeidsmarkt nog groter. In Sint-Niklaas/Dendermonde zakt de invullingsgraad tot 75 procent, in Hasselt-Maaseik zelfs tot 70procent. Gent en Antwerpen doen het met 77 procent nauwelijks beter.

3. MINDERWERKLOZEN
De daling van de werkloosheid blijft intussen aanhouden. Eind februari waren er in Vlaanderen 164.182 werklozen, of 11,6 procent minder dan een jaar geleden.Bij de mannen is de werkloosheidsgraad vorige maand gedaald tot net beneden de symbolische drempel van 5 procent: 4,97. Bij de vrouwen is dat 6,7 procent, ook een erg laag cijfer.In liefst 93 Vlaamse gemeenten is de werkloosheid bij de mannen gezakt tot beneden de drempel van 3 procent. Hier is het niveau bereikt van de frictiewerkloosheid: iedereen werkt, op een kleine groep na die gedurende een beperkte periode tussen twee jobs zit.Vooral in West-Vlaanderen zijn er bijna geen werkloze mannen meer.

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites