Tuesday, 31 July 2007

Zes op tien Belgen surft minstens één keer per maand op het net

Zestig procent van de Belgische internetgebruikers ouder dan 15 jaar surft minstens één keer per maand op het web. Dat is een stijging met drie procent in vergelijking met zes maanden geleden. België zit hiermee boven het gemiddelde, zo blijkt uit de Belgian Media Mapping studie van het marktonderzoeksbureau InSites Consulting. De Scandinavische landen (Zweden, Denemarken, Noorwegen) en Nederland hebben de hoogste internetpenetratie, terwijl Griekenland en Portugal de laagste cijfers halen binnen Europa.

Jongeren
In ons land vertegenwoordigen jongeren tussen de 15 en 24 jaar 23 procent van de online populatie, en de 55-plussers 15 procent. In vergelijking met andere Europese landen heeft België een relatief jong internetpubliek. Het jongste internetprofiel vinden we terug in Oost-Europese landen, vooral dan in Polen. In het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn het meest 55-plussers actief op het net. In België zijn er nog steeds iets meer mannen (62 procent) dan vrouwen (57 procent) online.

Email en routeplanner
De populairste activiteiten op het internet zijn e-mailen, opzoeken op routeplanners en online bankieren. Zo geeft 55 procent van de surfers aan dagelijks zijn mails te checken, 37 procent doet dit wekelijks. Routeplanners worden door zeven op de tien surfers minstens een maal per maand gebruikt, terwijl online bankieren eerder een wekelijkse activiteit is (54 procent). Online gokken blijkt het minst populaire tijdverdrijf. Slechts 4 procent van de Belgische online populatie begaf zich het afgelopen jaar op het internet om te gokken. In Duitsland (48 procent), Zweden (40 procent) en Zwitserland (37 procent) wordt wel heel wat gegokt.

Nieuws
Nog volgens het onderzoek zoekt de Belg op het internet vooral naar algemeen nieuws of naar informatie over muziek en reizen. Mannen zijn daarnaast ook - meer dan vrouwen - geïnteresseerd in erotiek, ict, economisch nieuws, de overheid, sport en auto's. Het online aanbod van cultureel nieuws, opleidingen en training en informatie van de overheid kan beter, vinden onze landgenoten.

Draadloos
Tot slot blijkt vooral draadloos internet in de lift te zitten. Terwijl in 2005 nog slechts 15 procent van de internetgebruikers een draadloze aansluiting had, is dit in 2007 volgens InSites al gegroeid tot 40 procent. Bovendien is 16 procent van de met draad surfende Belgen naar eigen zeggen van plan om in de nabije toekomst over te schakelen op draadloos internet.

Bron: Het Laatste Nieuws

No comments:

 
Add to Technorati Favorites