Friday, 28 December 2007

Recessie in Second life

De virtuele wereld Second Life was één van de grootste internethypes van dit voorjaar. De hype is al langer gaan luwen, en de cijfers bewijzen dat nu ook.

Bedrijven pakten dit voorjaar massaal uit met eigen eilanden en evenementen. Zo deelde Humo er gratis t-shirts uit, Keytrade Bank voorzag wisselkoercalculators, en Microsoft hield er feesten en concerten bij de lancering van Vista.
Maar al in april staken bleek dat adverteerders Second life lieten vallen, en tegen augustus bleek dat er al heel wat 'bedrijfspanden' leeg stonden.
De koers van de 'lokale' munt, de linden dollar, blijft sinds dit voorjaar weliswaar stabiel. In 2006 piekte de koers op zo'n 320 linden per amerikaanse dollar, en viel daarna terug tot zo'n 270 linden voor 1 Amerikaanse dollar. Sinds april is die koers zowat onveranderd gebleven.
Maar de omzet op de wisselmarkt heeft duidelijk zijn piek gehad. Tussen maart 2006 en maart 2007 vertienvoudigde het maandelijks omgeruilde bedrag tot 7,2 miljoen dollar, maar daarna kwam er een einde aan die stijging. De laatste paar maanden liep de omzet terug tot 6,6 miljoen dollar.
Een duidelijke indicator dat grote investeringen in Second Life uitblijven, is dat de voorbije dertig dagen bijna niemand een bedrag van meer dan 2.000 Amerikaanse dollar omruilde. Op veel dagen was er zelfs niemand die meer dan 1.000 dollar omwisselde.

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites