Tuesday, 13 May 2008

Vreemde woorden perfect uitgesproken

Kijken de 'locals' u tijdens uw zakenreizen in het buitenland soms sprakeloos aan wanneer u hen een standaardvraag uit uw vertalend woordenboekje stelt? Dan schort er waarschijnlijk toch iets aan uw uitspraak. Met de ‘spraakmakende’ nieuwe dienst Forvo.com kunt u daar gelukkig gemakkelijk iets aan doen.

Forvo moet zo’n beetje de snelste manier zijn om te ontdekken hoe u woorden in een andere taal correct uitspreekt. Van elk woord dat u op de site opzoekt kunt u met een druk op de knop horen hoe het klinkt. De geluidssamples zijn bovendien niet door computers gegenereerd, maar afkomstig van 'native speakers', te weten de gebruikers van Forvo in de verschillende landen. Ook u wordt uitgenodigd om de vocabulaire van de dienst uit te breiden met woorden uit uw moerstaal die nog niet beschikbaar zijn. Meer dan een eenvoudige computermicrofoon heeft u daar niet voor nodig. Op basis van eerder ingevoerde zoekwoorden (die geen resultaat opleverden) reikt Forvo zelf enkele suggesties aan. Uit dat lijstje blijkt dat mensen niet alleen geïnteresseerd zijn in alledaagse woorden als 'zomertijd', maar ook in andere 'Nederlandse' begrippen als Hoegaarden, Geert Wilders en Fitna...
Inmiddels hebben de gebruikers van de site met elkaar ruim 11.000 woorden in meer dan 180 talen ingesproken, waarbij handige categorieën en een 'tag cloud' het snel groeiende aanbod overzichtelijk houden. Een aardige extra van Forvo is dat u alle woorden kunt downloaden in het mp3-formaat. Met die fragmenten op uw iPod heeft u de juiste uitspraak voortaan altijd bij de hand.

Bron: T-zine

No comments:

 
Add to Technorati Favorites