Monday, 25 February 2008

Patrick Dewael wil knelpuntberoepen openstellen voor werknemers buiten de Europese Unie

Patrick Dewael (Open Vld) zei gisteren in een interview met Gazet Van Antwerpen en Belang Van Limburg dat hij vanaf 1 januari 2009 knelpuntberoepen wil openstellen voor werknemers van buiten de Europese Unie. Donderdag zit Dewael met de federale en regionale ministers van Werk rond de tafel over economische migratie.

De Open Vld'er brak eerder al een lans voor economische migratie. In de Concentra-kranten schuift hij nu ook een concrete timing naar voren. Vanaf 1 mei pleit hij voor vrij verkeer voor alle werknemers uit de nieuwe lidstaten die sinds 1 mei 2004 lid zijn van de EU. Vanaf 2009 moet daar het vrij verkeer voor de werknemers uit Roemenië en Bulgarije bijkomen. Vanaf dan moeten ook knelpuntberoepen worden opengesteld voor niet-EU-werknemers.
Opdat een systeem van gecontroleerde economische migratie kan komen, moet onze wetgeving worden aangepast, voor wat betreft de toegang tot het grondgebied en de tewerkstelling van buitenlandse werkkrachten. Daarvoor is volgens de minister overleg nodig met alle federale en regionale ministers van werk. Zij moeten in overleg met de sociale partners een lijst van knelpuntberoepen vastleggen en de noodzaak aan arbeidskrachten bepalen.

Bron: HR Tribune

No comments:

 
Add to Technorati Favorites