Monday, 6 August 2007

Belgische arbeidskrachten bij meest productieve ter wereld


De productiviteit van de Belgen behoort tot de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS), dat het zakenblad 'The Economist' uitploos.

Toegevoegde waarde
Belgische arbeidskrachten creëren per gewerkt uur voor 56,1 dollar (40,6 euro) toegevoegde waarde. Van het staal van dertien landen dat de BLS bestudeert, doen alleen Noorse arbeidskrachten beter met 72,7 dollar (52,6 euro) per uur. De Noorse topscore is vooral te danken aan de oliesector. De VS komen slechts op de vijfde plaats, met 50,6 dollar (36,7 euro) per uur.

Uren
Uit de vergelijkende studie blijkt ook dat Amerikanen meer uren op hun werkplek doorbrengen, maar per uur minder productief zijn dan de Belgen. Een studie van de, eveneens Amerikaanse, Conference Board gaf eerder dit jaar aan dat België na Noorwegen en Luxemburg het productiefste land ter wereld is. LoonkostenMaar de hoge productiviteit per gewerkt uur is niet per se goed nieuws. In België zijn arbeidsintensieve ondernemingen door de hoge loonkosten namelijk grotendeels uit de markt geprijsd. Daardoor kampt België met een lage werkgelegenheid maar stijgt wel de productiviteit, aangezien alleen de productiefste ondernemingen overblijven.

No comments:

 
Add to Technorati Favorites