Friday, 3 August 2007

Salaris en aangename werksfeer belangrijk voor carrièrestarters

Pas afgestudeerden weten duidelijk wat ze zoeken in hun eerste job: een aantrekkelijk salarispakket, een aangename werksfeer onder collega's en een functie die bij hen past. Dat blijkt uit een onderzoek van Synovate Censydiam en GO.

Salaris
Het salarispakket dat bij een eerste job hoort, heeft het voorbije jaar aan belang gewonnen. Een interessant salaris staat bij de meeste jongeren in hun top drie, terwijl dat vorig jaar nog net uit de top vijf viel. Alleen de eerste voorkeur in beschouwing genomen, kiezen carrièrestarters voor "een functie die bij hen past". Ook een aangename werksfeer, goede doorgroeimogelijkheden en afwisselend werk zijn zaken waar jongeren rekening mee houden bij het kiezen van een eerste job.


Uitdaging
Bijna de helft van de jongeren (43 procent) zoekt een uitdaging in zijn of haar eerste job. Afwisselende opdrachten waarin ze creatief kunnen zijn, vinden ze belangrijk, net als zelfstandig kunnen werken. Zowat 21 procent is dan weer op zoek naar een job met zekerheid, die te combineren valt met het gezinsleven. De job mag ook niet te veel stress en verantwoordelijkheid met zich meebrengen.


Betrouwbare en stabiele werkgever
De ideale werkgever is volgens carrièrestarters betrouwbaar en stabiel, heeft een sociaal karakter en werkt dynamisch en innovatief. De verwachtingen die starters hebben van hun werkgever lopen wel uiteen naargelang de studierichting. Economisten zoeken bijvoorbeeld eerder naar internationale carrièremogelijkheden en een aantrekkelijke bedrijfscultuur. Juristen vinden een interessante leerervaring belangrijk en informatici zoeken een werkgever die teamwork stimuleert.


Meest aantrekkelijke sectoren
Om een job te kiezen, baseren jongeren zich vooral op jobinhoud (44 procent), bedrijfsimago (33 procent) en sector (21 procent). De meest aantrekkelijke sectoren voor carrièrestarters zijn de media- en communicatiewereld, de telecom- en ICT-sector en de wetenschappelijke en onderzoekssector. Toch willen heel wat studenten nog verder studeren. Zowat 15 procent stelt de stap naar de arbeidsmarkt nog even uit, tegenover 11 procent vorig jaar.

Bron: Het Laatste Nieuws

No comments:

 
Add to Technorati Favorites