Monday, 13 August 2007

Slechte recruiters verjagen talent

Veel bedrijven ondermijnen hoogstpersoonlijk hun eigen sollicitatietrajecten met onbekwame of zelfs ronduit onbeschofte recruiters die daarmee een fataal negatieve eerste indruk op sollicitanten maken. Tweederde van de werkzoekenden meldt dat het gedrag van de recruiter van directe invloed is op hun beslissing een baan al dan niet te accepteren.

Kloof
Een en ander blijkt uit onderzoek van Dimensions International (DDI) en Monster.com. Hoewel veel ondernemingen wanhopig op zoek zijn naar goede mensen, blijken ze zulke slechte sollicitatiegesprekken te voeren dat ze hun eigen glazen ingooien. “Een sollicitatiegesprek kan heel snel escaleren van een ‘ontmoeting van gelijkgestemden’ tot een ‘botsing der persoonlijkheden’ als een van de partijen niet goed voorbereid is en de ander niet respecteert,” stelt Scott Erker van DDI. “Er gaapt vaak een enorme kloof tussen wat recruiters denken dat sollicitanten willen en wat hen daadwerkelijk motiveert.”

Marketingtactieken
Veelvoorkomend gedrag van recruiters dat werkzoekenden doet besluiten niet voor de onderneming te willen werken is afstandelijkheid, gehaastheid, achterhouden van informatie over de functie, kruisverhoortechnieken toepassen, te laat komen, onvoorbereid zijn en vragen stellen die niets te maken hebben met de baan. “Het sollicitatiegesprek is niet alleen een essentieel onderdeel van het wervingstraject, het is ook een belangrijk marketinginstrument,” aldus Neal Bruce van Monster. “In een krappe arbeidsmarkt als die van tegenwoordig dient een recruiter tevens een goed marketeer te zijn die precies die boodschap overbrengt die de kandidaat over de streep zal trekken.”

Andere belangen
Om het nog erger te maken, weten recruiters vaak totaal niet wat een sollicitant zoekt in een nieuwe baan. Tweederde van de werkzoekenden vinden het bijvoorbeeld zeer belangrijk om in een leuk team te weren, maar slechts een derde van de recruiters hecht daar evenveel waarde aan. Driekwart van de werkzoekenden vinden het belangrijk te werken onder een goede lijnmanager en voor een onderneming waar ze trots op kunnen zijn – twee zaken die recruiters helemaal niet zo belangrijk achten. Nog een groot verschil van mening bestaat over de eerlijkheid van werkzoekenden: zes van de tien recruiters denken dat sollicitanten hun kennis en ervaring overdrijven, terwijl slechts vijf procent van de sollicitanten toegeeft dit te doen.

Trouw ver te zoeken
Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemerstrouw ver te zoeken is tegenwoordig. Niet alleen had de helft van de ondervraagden al twee tot drie banen gehad in de afgelopen vijf jaar; bijna een derde werkt minder dan een half jaar bij de huidige werkgever en is nu alweer op zoek naar een andere.

Bron: Managers online

No comments:

 
Add to Technorati Favorites