Monday, 21 May 2007

Nieuwe film Michael Moore


Filmmaker Michael Moore heeft gisteravond in Cannes zijn nieuwe film 'Sicko' voorgesteld. Daarbij was minder security aanwezig dan twee jaar geleden bij de voorstelling van 'Fahrenheit 9/11'. Toen, in 2005 waren er concrete dreigementen tegen zijn leven geuit. Nu, bij de wereldpremière van 'Sicko', hangt hem alleen maar een gevangenisstraf boven het hoofd.


Onderzoek

De Amerikaanse regering verricht onderzoek naar de filmopnames die Moore in februari op Cuba maakte en die volgens het embargo van de Verenigde Staten tegen de communistische staat verboden zijn. "Ik wilde 'Sicko' graag in de luwte in première laten gaan", grinnikt Moore. "Maar ja, de regering Bush gunt mij blijkbaar de gratis publiciteit."


Falende gezondheidszorg

Met Sicko wil Moore het falen van de Amerikaanse gezondheidszorg bewijzen. Het laatste kwartier bestaat uit een verslag van een reis die de regisseur maakte met een boot vol reddingswerkers van 9/11 die in Amerika nooit geholpen zijn aan de klachten die ze opliepen na de aanslagen. Moore reist met hen naar het op Cuba gelegen Guantanamo Bay, omdat blijkt dat al-Qaida-gevangenen daar betere medische zorg krijgen dan de gemiddelde Amerikaanse burger. "Ik wilde helemaal niet naar Cuba", verduidelijkt de regisseur. "Als de Amerikaanse overheid de zieke reddingswerkers op Guantanamo Bay medische zorg had verleend, hadden we nooit door hoeven varen naar Cubaans grondgebied."


Verkeerd fundament

De gezondheidszorg in Amerika is op een verkeerd fundament gebouwd, stelt Moore in zijn film. "Verzekeringsbedrijven wijzen om de vreemdste redenen volkomen legitieme medische claims af", legt hij uit. In Sicko passeren talloze voorbeelden de revue, onder meer van een meisje van 22 dat geen behandeling tegen kanker kan krijgen omdat twintigers volgens de statistieken van haar verzekeraar helemaal geen kanker hebben.Als de film niet wordt verboden, is hij vanaf eind juni in de Amerikaanse bioscopen te zien. Het is nog bekend wanneer Sicko bij ons gaat draaien.


No comments:

 
Add to Technorati Favorites