Tuesday, 22 May 2007

Second Life te ingewikkeld voor online banenmarkt

Chattend solliciteren op een virtuele beursvloer. Jonge werkzoekenden zijn daar aan toe. Dat is althans de mening van directeur Olivier van Duijn van de vacaturesite totaljobs.nl. Maar dan niet via Second Life. „Daar is het nog te vroeg voor”, aldus Van Duijn.

Second Life is de hype van het moment. Geen bedrijf heeft er niet over nagedacht om een kantoor te openen in de virtuele wereld. ABN Amro en Randstad hebben inmiddels een vestiging geopend en zelfs de Europese Commissie wil aanwezig zijn in de wereld waar zo'n 4 miljoen mensen zich hebben aangemeld.

Van Duijn denkt er echter voorlopig niet meer over na om Second Life op te zoeken voor zijn online carrièrebeurs, clickbeurs.nl, die dinsdag van start gaat. Second Life is nog niet klaar voor de massa, meent Van Duijn. „Die wereld heeft nog geen doel. Niemand weet precies wat je ermee moet doen.” Bovendien heeft de virtuele wereld te weinig bezoekers.

Een carrièrebeurs zou echter wel wat kunnen toevoegen aan zo'n virtuele wereld. „Ja, dat is absoluut waar, maar Second Life is daar nog niet klaar voor. Het is veel te ingewikkeld voor mensen”, legt hij uit. Om Second Life te draaien moet je software op je computer installeren en moet je je registeren. Verder kost het veel tijd om te leren hoe je je moet bewegen in Second Life.

Nee, vindt Van Duijn, voorlopig ontwikkelt totaljobs.nl de virtuele omgeving zelf met dezelfde ontwikkelaars die het Habbo Hotel hebben ontwikkeld. Habbo Hotel is een virtueel hotel waar jongeren elkaar online via een website ontmoeten. „Die omgeving is veel eenvoudiger te begrijpen, ook voor werkgevers.”

Volgens hem is daarom ook juist voor het uiterlijk van een traditionele beursvloer gekozen. „Zie het als een overgang. Werkgevers vinden het moeilijk om nieuwe media te gebruiken. Dit is een manier om de overgang makkelijker te maken. Dat is nodig want zo bereiken ze de doelgroep die ze willen bereiken.” Een virtuele beurs is volgens hem laagdrempelig voor werkzoekenden. Daarom heeft totaljobs.nl dit jaar een chatfunctie toegevoegd aan de beurs.

En daar eindigt het niet. Van Duijn denkt volgend jaar onder meer beeld aan de beurs te kunnen toevoegen. „Het is toch geweldig als je potentiële werknemers een kijkje op hun toekomstige werkvloer zou kunnen bieden?“

Het uiterlijk van de beursvloer staat allerminst vast, laat Van Duijn weten. „Het kan volgend jaar helemaal anders zijn. Ik garandeer dat er veel elementen worden toegevoegd.” Of het bedrijf het jasje van Second Life ooit gaat uitproberen, weet Van Duijn nog niet. „Misschien stappen we over enkele jaren wel in Second Life, maar dan als extra omgeving. Onze eigen omgeving houden we.”

Bron: De Telegraaf

No comments:

 
Add to Technorati Favorites