Tuesday, 29 May 2007

'Overheid mee verantwoordelijk voor hoge internettarieven'

De Belgische internettarieven zijn hoog in vergelijking met onze buurlanden. Test-Aankoop wijt dat onder meer aan de belangen van de overheid in bedrijven als Belgacom en Telenet, die de prijzen in de sector kunstmatig hoog houden. De consumentenorganisatie maakte een internationale vergelijking van internettarieven in acht landen. België krijgt geen al te best rapport.

'In de beginperiode van het breedbandinternet was België gekend voor zijn hoge snelheden en aanvaardbare prijzen. Maar vandaag de dag behoort ons land zelfs niet langer tot de top vijf van de landen met de hoogste penetratiegraad van breedbandinternet', zegt Test-Aankoop vrijdag.

Onder meer de internettarieven liggen volgens Test-Aankoop aan de basis van de slechte cijfers voor België. 'Voor de zogenaamde light-formule is het goedkoopste Belgische aanbod 70 procent duurder dan de goedkoopste formule in Nederland, maar ze is daarom technisch niet beter. Bij normaal internetgebruik is de goedkoopste Belgische formule 68 procent duurder dan het goedkoopste Franse aanbod, terwijl ze technisch tot de minst goede behoort', stelt Ivo Mechels van Test-Aankoop op basis van de internationale studie. 'Voor een combinatiepakket - internet en onbeperkte vaste telefonie - vraagt de goedkoopste Belgische provider 86 procent meer dan de goedkoopster Franse.

Belgacom

Volgens de consumentenorganisatie eindigen Belgacom en Telenet steevast bij de laatste vijf op de rangschikking van een 30-tal internetformules uit de verschillende onderzochte landen. Over de alternatieve operatoren in ons land zegt Test-Aankoop dat zij 'geen enkele spectaculaire ADSL-formule voorstellen, gezien iedereen daarvoor op de een of andere manier bij Belgacom te rade gaat.'

Ook de Belgische Staat wordt met de vinger gewezen. 'Indien de volgende regering internet bereikbaar wil maken voor iedereen, moeten ook de voorwaarden daartoe voldaan zijn. Dat betekent een gevoelige vermindering van de Belgische Staat in Belgacom, een sterkere internetregulator (BIPT) en het onderbrengen van het lokale netwerk bij een onafhankelijke netwerkbeheerder', besluit Test-Aankoop.

No comments:

 
Add to Technorati Favorites