Thursday, 27 September 2007

1.500 schoonmakers gezocht

De onaantrekkelijke werkuren en de lage verloning maken dat de poetssector geen personeel vindt.

Er zijn vacatures voor 1.500 schoonmakers, stelt Hilde Engels, secretaris-generaal van de Algemene Belgische Schoonmaak en Ontsmettingsunie (ABSU). 'En we vinden ze niet. We zitten met de handen in het haar.'
Dit land telt 1.834 schoonmaakbedrijven, waarvan een grote meerderheid in Vlaanderen. De sector stelt ruim 49.000 mensen tewerk. Via dienstencheques worden nog eens 42.000 mensen tewerkgesteld.
De voorbije jaren werd het duidelijk dat een meerderheid van de Belgen nog nauwelijks geïnteresseerd is in een baan als schoonmaker, doorgaans schoonmaakster.
De sector, die werk geeft aan 180nationaliteiten, deed steeds vaker een beroep op allochtonen. 'Zestig procent van onze mensen zijn allochtonen, vooral Marokkanen en Turken. Maar ook bij hen is het moeilijk mensen te rekruteren', aldus Engels.
Er zijn verschillende redenen voor het personeelstekort. Engels: 'Zo wordt er veel flexibiliteit verwacht. De meeste klanten willen dat er voornamelijk na de kantooruren wordt gewerkt, tussen zes en tien uur 's avonds. Als er meer overdag gepoetst zou mogen worden, zou het makkelijker zijn personeel te vinden.

Voor het volledige artikel: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites