Wednesday, 19 September 2007

Janssen Pharmaceutica valt van zijn voetstuk

Janssen Pharmaceutica, een van de monumenten van het Vlaamse bedrijfsleven, is gisteren van zijn voetstuk gevallen. Het geneesmiddelenbedrijf wil heel snel 688 banen schrappen, waarvan zowat tweehonderd in de onderzoeksafdeling.

Janssen Pharmaceutica afstevende op een afslanking, was al sinds juli duidelijk. Toen kondigde het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson aan dat in de farma-afdeling - waartoe Janssen behoort - 15 procent bespaard moest worden.
Maar gisteren stond iedereen perplex over de omvang van de personeelsinkrimping. De vakbonden hadden zich mentaal voorbereid op een banenverlies van maximaal 450 jobs en een uitgebreide brugpensioenregeling. Het draaide anders uit. Janssen Pharmaceutica wil heel snel 688banen van de huidige 4.700 schrappen. Daarvan zijn 521vaste banen. Vooral in het hoofdkwartier in Beerse gaan banen verloren. Tegelijk maakte woordvoerder Stefan Gijssels gisteren duidelijk dat het bedrijf niet van plan is om de mogelijkheden om mensen met brugpensioen te sturen, volledig uit te putten.
Dat komt omdat Belgiës grootste farmabedrijf enkel banen wil schrappen in de algemene diensten en in de activiteiten in de onderzoeksafdeling die niets te maken hebben met de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf kondigde gisteren zelfs aan dat het 75 hooggeschoolden wil aanwerven voor de zoektocht naar nieuwe medicijnen. Janssen Pharmaceutica zegt dat het zich in de toekomst volledig gaat concentreren op de ontdekking, ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen.
De kostenbesparing bij Janssen Pharmaceutica, en binnen de hele farmadivisie van Johnson & Johnson, wordt veroorzaakt door het zware inkomstenverlies dat voor 2008 en 2009 in het vooruitzicht wordt gesteld. Dan gaat 5miljard dollar omzet verloren omdat de octrooibescherming van twee belangrijke geneesmiddelen wegvalt. Een van de twee, het schizofreniemiddel Risperdal, staat overigens symbool voor het innovatieve kunnen van Janssen Pharmaceutica.
De symboolwaarde van Janssen Pharmaceutica is niet te overschatten. Het bedrijf is al jaren veruit het belangrijke visitekaartje van ons land en van Vlaanderen als het over de innovatieve kracht van het bedrijfsleven gaat. Tegelijk staat het bedrijf ook symbool voor de economische ontplooiing van de Kempen. En het bedrijf, met voorop zijn topman Ajit Shetty, pakte er de voorbije jaren graag mee uit dat het aangeprezen werd als een van de aantrekkelijkste Belgische werkgevers.Intussen dreigt er nog meer banenverlies in de Kempen. De vakbonden vrezen een zware afslanking bij Nokia Siemens Network (het vroegere Atea) in Herentals.

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites