Tuesday, 25 September 2007

Jobbeurs in Brussel 'alleen voor Polen'

In Brussel vindt op 6 oktober een jobbeurs plaats met enkel vacatures voor Polen die in België wonen.

Voor de beurs werd de voorbije weken veel promotie gemaakt in het Poolse milieu in België, inclusief advertenties in drie gezaghebbende Poolse kranten en de verspreiding van duizenden folders in Antwerpen en Brussel. Nagenoeg elke Pool die in België verblijft, is daardoor volgens organisator Jowita Sokolowska op de hoogte van het evenement. De jobbeurs wordt georganiseerd door ADMB, het sociaal secretariaat van de middenstandsorganisatie Unizo, maar krijgt ook steun van heel wat andere belangrijke spelers, zoals de Bouwunie, de VDAB en het ACV.
Vijftien bedrijven zegden hun medewerking toe en zullen met minstens 150 tot 200jobs op de beurs staan. De Polen hebben sinds 2006 toegang tot de Belgische arbeidsmarkt voor een reeks knelpuntberoepen, waarvoor geen werknemers worden gevonden. Ze zitten vooral in de bouwsector. 'Wij hebben jobs in de informatica, de bouw, de metaal- en de metaalsector', aldus Sokolowska.
Het ACV zal aanwezig zijn met een stand waarop kandidaat-werknemers worden geïnformeerd over rechten en minimumlonen. Volgens ACV-secretaris Ronny Matthysen kan over de 'moraliteit' van zo'n exclusieve jobbeurs voor Polen gediscussieerd worden, maar speelt het evenement in op een basis die door de wetgever werd voorzien. 'Zulke jobs mogen aan Polen worden aangeboden. Wij zien het ook als een opportuniteit als vakbond om een aantal Polen die nu nog in de illegale of zwarte sector werken in België, over te hevelen naar het officiële circuit.'
Het ACV heeft overigens beslist een Poolse vakbondssecretaris aan te werven. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck wil met de rekrutering voort de sociale bescherming en dienstverlening aan de Poolse leden uitbouwen. De vakbond organiseerde voor de Poolse bouwvakkers overigens ook al een reeks infoavonden.

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites