Wednesday, 28 November 2007

Breedbandinternet via de ether?

Weldra wordt heel wat etherruimte weer vrij beschikbaar. Onder meer de aanbieders van mobiele diensten ruiken nieuwe kansen.

Op de World Radiocommunication Conference in Genève is beslist over de toekomst van het 'digitaal dividend', de radiogolven die beschikbaar worden wanneer tv-zenders stoppen met analoge uitzendingen via de ether. Vele partijen, waaronder de Europese Commissie en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), zagen mobiele diensten graag als mogelijke toepassing. Ze lijken hun zin te krijgen.
'Vanaf 17juni 2015 komen mobiele diensten op gelijke voet te staan met omroep', zegt Freddy Baert van het BIPT. Dan kunnen er licenties worden verkocht om breedbandinternet, telecomdiensten en draagbare televisie op die frequenties aan te bieden.
Dat is echter niet naar de zin van de gewestelijke overheden. 'Wij willen die frequenties gebruiken voor omroep', zegt Bert Maertens, woordvoerder van de Vlaamse minister voor Media, Geert Bourgeois (N-VA). 'Als we nu toegeven, dan zijn we die frequenties voor altijd kwijt.' Over de concrete invulling wou hij nog niets zeggen. Die opvatting staat in schril contrast met die van het federale BIPT. Dat verkiest het gebruik van mobiele diensten zoals mobiele televisie en breedbandinternet. Het BIPT is zich ervan bewust dat de gemeenschappen zijn mening niet delen.Van Europa kan het BIPT in elk geval steun verwachten. Tijdens de voorstelling van de telecomhervorming, afgelopen dinsdag, pleitte Europees Commissaris Viviane Reding onomwonden voor mobiele diensten op het digitaal dividend. Het valt echter nog af te wachten wat er in België concreet zal gebeuren. 'Die frequenties moeten aan een bepaalde toepassing worden toegekend' zegt Baert. 'Maar het is nog onduidelijk welk orgaan bevoegd is. De openbare omroep is een gemeenschapsbevoegdheid, terwijl telecom een federale materie is. De Raad van State zal de knoop moeten doorhakken.'

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites