Thursday, 11 October 2007

België loopt 60.000 banen mis

De Belgische arbeidsmarkt profiteert veel minder dan andere Europese landen van de gunstige conjunctuur. De Belgische economie groeide de voorbije jaren wel sneller dan het gemiddelde in de eurozone, maar er werden toch minder jobs gecreëerd. Dat schrijft Trends.

"Als er in België per procent economische groei de voorbije vier jaar evenveel jobs gecreëerd waren als gemiddeld in de eurozone, dan had dat 60.000 extra jobs opgeleverd," zegt Bart Van Craeynest, econoom van KBC. De arbeidsmarkt is en blijft dus de achilleshiel van de Belgische economie. Het prijskaartje van 60.000 gemiste jobs, in vergelijking met arbeidsmarkten die ook niet meteen uitblinken door hun flexibiliteit, is bijzonder hoog. Afdankingen halen met veel lagere cijfers de krantenkoppen.
Symptomatisch is dat ook de werkloosheid in ons land de jongste jaren vrij traag daalde. Bart Van Craeynest: "In België zakte de werkloosheidsgraad sinds begin 2003 met 0,6 percentpunt, tegenover een gemiddelde daling van 1,6 percentpunt in de eurozone." Ook de werkgelegenheidsgraad blijft opvallend laag. Van de 15- tot 64-jarigen is in België 61 percent aan het werk, tegenover 64,6 percent gemiddeld in de eurozone. Alleen Italië doet slechter. Alarmerend is ook dat knelpuntberoepen bij een steeds hogere werkloosheid opduiken. De stroeve arbeidmarkt remt dus de economische groei af.

Bron: HR Tribune

No comments:

 
Add to Technorati Favorites