Friday, 12 October 2007

Vier Belgen op tien niet tevreden over baas

Vier Belgen op tien zijn niet tevreden over hun baas. Hoe ouder hoe slechter de score, en vrouwen doen het iets beter dan mannen. De ideale baas is een vrolijke dertiger.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Management School en Vacature. Volgens professor Koen Dewettinck heeft de slechte score wellicht te maken met ontbreken van vaardigheden om goed om te gaan met medewerkers. 'De matige scores voor people management geven aan dat bij managers nog altijd veel belang wordt gehecht aan de technische knowhow of commerciële kwaliteiten en veel minder aan motiverend leiderschap.'Belgische bazen scoren gemiddeld het hoogst op participerend en op voorbeeldgedrag, gevolgd door mensgerichtheid en het geven van informatie. Coachend gedrag staat helemaal onderaan de ladder.Vrouwelijke bazen scoren iets beter dan hun mannelijke collega’s. 'Vrouwen blinken uit in andere dingen', aldus van Dijck. 'Ze kunnen beter motiveren en zijn meer mensgericht. Mannelijke bazen blijken betere onderhandelaars van loonsverhogingen en extra premies'.

De vrolijke dertiger
Gemiddeld zijn er in ons land nog altijd maar een kleine 30 procent vrouwelijke bazen. 'Tot hun dertigste tellen we evenveel mannelijke als vrouwelijke bazen', zegt onderzoeker Hans van Dijk. 'De situatie verschuift dan plots helemaal in het voordeel van de mannen. Het is de leeftijd waarop hoger opgeleide vrouwen hun kinderwens beginnen te realiseren.'Volgens de onderzoekers is de meest motiverende baas een vrolijke dertiger. 'De tevredenheid van medewerkers is duidelijk aan leeftijd gerelateerd. Oudere bazen blinken niet uit in motiverend leiderschap. Vanaf de leeftijd van 40 lopen hun scores sterk terug.'

Bron: De Standaard

No comments:

 
Add to Technorati Favorites